День вишиванки


Всеукраїнський день вишиванки щорічно відзначається у третій четвер травня. Цьогоріч він припадає на 21 травня. Свято це досить молоде — уперше воно з’явилось у Чернівцях, у 2006 році. Студенти домовились один раз на рік приходити на навчання у вишитих сорочках. Та цю тенденцію швидко підібрали в інших областях і вже у 2010 році День вишиванки став всеукраїнським святом.

Цікаві факти про українську вишиванку
1. Символіка кольорів
Кожен колір раніше обирався не просто так, а мав своє сакральне значення. Білий — оберіг, червоний — не тільки любов, а й життєва енергія та радість. Чорний — не лише журба, як часто думають, а й багатство, достаток. Зелений — жіночий колір, колір переродження та вічного життя. Синій — це душевний спокій та зцілення від хвороб, а жовтий — символізує добробут, багатство та радість.
2. Значення орнаменту
Орнамент на сорочці — це оберіг. Тож ним покривали ті частини, де видно тіло — навколо шиї, на рукавах. Вишивали сорочки з різними намірами та для різних святкових подій. Також, у кожного регіону та області є свій особливий візерунок. Переважають різні кольори, техніки, зображені елементи.
3. Святкове вбрання
Вишиванка — це не повсякденне вбрання, а святкове. У будні дні українці носили звичайні сорочки без вишивки, або ж із мінімальними елементами декору. Лише у святкові дні одягали найкращі білі сорочки з візерунками. Тож одягаючи вишиванки на свята — ми не зрідка згадуємо про національний одяг, а підтримуємо традицію.

4. Жіноча справа
Вишиванням сорочки традиційно займалась саме жінка. Та не будь-яка, а найближча. Спочатку — сорочку дитині вишивала мати, а потім чоловікам сорочки вишивали дружини — як символ своєї любові.
Зараз будь-яку сорочку можна придбати в магазині — з масового виробництва, чи замовити в майстрині, яка виконує роботу вручну та навіть розробить за потреби унікальний дизайн візерунка.
Що ми самі знаємо про цей шанований у всьому світі український одяг?

Раніше сорочка мала для наших предків магічний, релігійний сенс — з нею було пов’язано багато забобонів, застережень, вірувань. Кожен символ та колір ніс сакральне значення, як і те, хто вишиває сорочку, з яким настроєм та думками — вона мала слугувати власникові оберегом. Українці вірили, що сорочка може безпосередньо вплинути на долю того, хто її носить.
Вишита сорочка – один з найбільш древніх українських атрибутів. Ще Геродот стверджував, що одяг скіфів був прикрашений вишивкою, а вони, як відомо, проживали на території сучасної України.
Найдавнішу згадку про вишиту сорочку було знайдено під час розкопок на Черкащині — її від датувався 6 сторіччям до нашої ери! Тож одяг цей носили ще трипільці, про що свідчить зображення чоловіка у вишиванці. Усвідомлення такої історичної спадщини вражає та захоплює і спонукає з особливою повагою ставитись до сорочки — яку не можливо вважати просто одягом.
Кожен регіон України – неповторний у своєму виконанні вишиванок. Майстрині у різних місцевостях по різному використовували техніки вишивки, а особлива відмінність полягала саме в орнаментах. В кожній області можна прослідкувати свої, неповторні вишиванки.
Челендж від Степової філії до Дня вишиванки!
Вітаємо з чудовим святом самобутньої, неповторної, барвистої української культури - з Днем вишиванки! Нехай вишиванка об'єднує всіх нас- українців!

Коментарі

Популярні публікації