Всесвітній день захисту клімату

        На сторінці групи КЗ "Первозванівське НВО" до всесвітнього дня захисту клімату (15 травня) розмішене посилання на нижче викладену інформацію з теми.
           Збереження клімату - одне з глобальних завдань, що нині постали перед людством. До числа основних проблем, що призводять до незворотних кліматичних змін, зокрема, належить підвищення концентрації парникових газів в атмосфері. Глобальне потепління, підвищений вміст озону в атмосферному шарі, природні катаклізми, зміна погодних умов на планеті - все це погіршує клімат Землі, а отже негативно впливає на продовольчу, життєву і майновий безпеку людей, позначається на стані природних ресурсів та збалансованому розвитку держав.
15 грудня 2007 була прийнята "Балійська дорожня карта" про початок переговорів щодо нової угоди. «Кожен має бути готовий до того, щоб піти на компроміс, в ім’я поваги і до інших, в ім’я порозуміння», - зазначив генсек ООН Пан Гі Мун.
Груднева конференція 2007 року стала кульмінаційним моментом, завершальним історичним дванадцятимісячним періодом переговорів з проблеми зміни клімату. Було підписано міжнародне комюніке, що закликає світових лідерів розробити політику та вжити заходів, які дадуть змогу торгово-промисловому сектору знизити емісію вуглекислого газу, і пом’якшити кліматичні зміни.
Сучасна наука не дає точних відповідей щодо можливості й термінів настання різких катастрофічних змін клімату в разі подальшого підвищення температури. Однак своєчасна і активна діяльність з пом’якшення наслідків зміни клімату, що істотно знизить витрати, пов’язані з процесом адаптації.
Довідково
Зміни клімату обговорювалося на світовому рівні в 1992 році — на так званому Самміті Землі в Ріо-де-Жанейро (en:Earth Summit). Представники понад 180 країн світу підписали Рамкову Конвенцію ООН щодо Зміни Клімату про зміну клімату (РКЗК). Ця угода визначила загальні принципи дій держав, спрямовані на стабілізацію парникових газів в атмосфері на тому рівні, який не загрожує кліматичній системі Землі глобальним антропогенним впливом.
Наприкінці 1997 року на третій конференції сторін РКЗК, що відбулася в Кіото (Японія), в доповнення до Конвенції був ухвалений знаменитий уже Кіотський протокол — міжнародний документ, що зобов'язує розвинуті країни та країни з перехідною економікою скоротити або стабілізувати викиди парникових газів у 2008–2012 роках порівняно і з 1990 роком.
У грудні 2007 року, на Балі (Індонезія) відбулася ще одна конференція ООН, присвячена питанням зміни клімату. Її учасники — представники понад 190 держав — підписали міжнародну угоду, що закликає світових лідерів вжити заходів для того, щоб торговельно-промисловий сектор зменшив емісію вуглекислого газу.
               Здобувачам освіти запропоновано написати есе чи авторський вірш на тему: "Земля - наш дім!" "Що потрібно зробити для того, щоб захистити клімат на Землі?" та надіслати на електронну адресу: vova20041970@gmail.com           
 Кращі роботи будуть розміщені в буклеті. 

Коментарі

Популярні публікації