Важливе від МОН!

МОН І ЮНІСЕФ ЗАПОЧАТКОВУЮТЬ ІНІЦІАТИВУ «СПІЛЬНО ДО НАВЧАННЯ», ЩОБ ПІДТРИМАТИ ДІТЕЙ У НОВОМУ НАВЧАЛЬНОМУ РОЦІ

Спільна ініціатива Міністерства освіти і науки та Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні за підтримки першої леді Олени Зеленської була створена, щоб підтримати освіту дітей в умовах обмежень та викликів через війну.

Ініціатива «Спільно до навчання» спрямована на захист прав кожної дитини, створення можливостей для безперервного навчання навіть під час війни та налагодження освітнього процесу. У межах ініціативи буде підтримано освітній процес у школах, де це буде безпечно, а також у закладах, які працюватимуть онлайн, та на рівні громад, щоб надати додаткові можливості для взаємодії.

«Спільно до навчання» має три ключові напрями підтримки:надання дітям і вчителям інструментів і матеріалів, що необхідні для доступу до якісної, безпечної та орієнтованої на дитину освіти;
створення безпечного освітнього середовища за допомогою відновлення приміщень і бомбосховищ у школах;
зміцнення емоційної стійкості дітей та їхніх сімей, що допомагає їм упоратися з труднощами та покращує їхній стан.

На сайті «Спільно до навчання» освітяни та батьки можуть завантажити інструкції з безпеки, уроки та робочі матеріали з мінної безпеки, психологічної підтримки, матеріали щодо харчування, гігієни, імунізації, призначені для дітей різного віку. Докладшіне про ініціативу – за посиланням.


МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ОРГАНІЗАЦІЇ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ
В ШКОЛАХ У 2022/2023 НАВЧАЛЬНОМУ РОЦІ

МОН спільно з Інститутом модернізації змісту освіти, Інститутом педагогіки Національної академії педагогічних наук України підготували Інструктивно-методичні рекомендації щодо організації освітнього процесу і викладання навчальних предметів у закладах загальної середньої освіти у 2022/2023 навчальному році.

Зокрема, у 2022/23 н.р. пріоритетними напрямами освітньої діяльності є:продовження реформи «Нова українська школа», впровадження у 5 класах нового Державного стандарту базової середньої освіти;
організація освітнього процесу після вимушеного переривання його звичного перебігу, викликаного спочатку карантинами, потім – війною;
організація навчальної діяльності здобувачів освіти в умовах поєднання різних форм організації освітнього процесу;
посилення національно-патріотичного виховання, формування громадянської позиції, просвіти з питань особистої безпеки;
психологічна допомога учасникам освітнього процесу.

Більше деталей – ось тут.


НОВИНИ ВСТУПУ-202225 серпня розпочався перший етап підтвердження участі в спеціальній сесії НМТ. Для цього до 30 серпня потрібно заповнити спеціальну форму на інформаційній сторінці у вкладці «Підтвердження участі в НМТ».

Результати додаткової сесії НМТ розміщено на інформаційних сторінках учасників тестування, а також у ЄДЕБО. Наразі майбутні студенти можуть подавати документи для вступу.


ЕЛЕКТРОННІ ПІДРУЧНИКИ, РЕКОМЕНДОВАНІ ДЛЯ УЧНІВ 1-5 КЛАСІВ,
РОЗМІЩЕНО У ВІЛЬНОМУ ДОСТУПІ

Відповідальний бізнес долучається до вирішення актуальних питань сфери освіти. Видавництво «Ранок» за сприяння МОН і міжнародних партнерів прагне підтримати учнів, які мають право здобувати системну освіту. Учням і педагогам видавництво надає відкритий доступ до електронних підручників для 1-5 класів з усіх предметів.

Незалежно від місця перебування учнів та вчителів, вони можуть вільно використовувати унікальний контент. Учні та вчителі отримають матеріали для відпрацювання необхідних навичок, а також доступ до мультимедійної бази контенту.

Безоплатний доступ до підручників можна отримати на сайті.


EDPRO НАДАЄ ДОСТУП УКРАЇНСЬКИМ УЧНЯМ І ВЧИТЕЛЯМ
ДО ЕЛЕКТРОННИХ ПІДРУЧНИКІВ

У зв’язку з подовженням воєнного стану, 1 вересня EdPro відкриє до 31 грудня безоплатний доступ до е-підручників. На цей термін буде також надано безоплатний доступ до інших посібників компанії та підручників, розміщених на сервері.

EdPro від початку війни надали всім користувачам з України безоплатний доступ до вересня 2022 року, що дозволило вчителям проводити дистанційне навчання за створеними в Україні електронними підручниками та використовувати україномовний мультимедійний контент.


ОНЛАЙН-ДОСТУП ДО ІНФОРМАЦІЇ ЩОДО НАВЧАННЯ ЧИ ДОКУМЕНТІВ
ПРО ОСВІТУ В ЄДЕБО ВІДТЕПЕР МОЖНА ОТРИМАТИ ЧЕРЕЗ «ДІЯ.ПІДПИС»

Отримати інформацію з ЄДЕБО щодо деяких документів про освіту та періодів навчання можна за допомогою сервісу «Дія.Підпис». Раніше скористатися цією послугою можна було виключно через особистий кваліфікований е-підпис. Водночас сервіс «Дія.Підпис» не потребує окремої процедури замовлення електронного підпису та надає змогу отримати інформацію, використовуючи застосунок «Дія» у смартфоні.

Докладно про те, до яких документів про освіту та періодів навчання можна отримати доступ за допомогою сервісу «Дія.Підпис», читайте тут.


ЯКІ ПРОФІЛАКТИЧНІ МЕДОГЛЯДИ МАЮТЬ ПРОЙТИ ДІТИ ТА ВЧИТЕЛІ
ПЕРЕД ПОЧАТКОМ НАВЧАЛЬНОГО РОКУ

Головна умова початку освітнього процесу – це безпека, проте важливо пам’ятати і про ще один вагомий чинник, який сприятиме продуктивному навчанню та ефективному засвоєнню знань, – здоров’я.

Експерти Міністерства охорони здоров’я України підготували роз’яснення, як дітям та педагогам підготуватися до нового навчального року. Працівники, які без поважних причин не пройшли у встановлений термін обов'язковий медичний огляд у повному обсязі, відсторонюються від роботи і можуть бути притягнуті до відповідальності.


ВІДКРИТО НАБІР НА ОСВІТНЬО-МОТИВАЦІЙНУ ПРОГРАМУ
«КРАЇНА ВЗАЄМНО КРАСИВИХ ЛЮДЕЙ» ДЛЯ ВЧИТЕЛІВ ТА МОЛОДІ

Запрошуємо вчителів та молодь віком 15-18 років до участі у освітньо-мотиваційній онлайн-програмі «Країна взаємно красивих людей». Учасники працюватимуть над проєктом, спрямованим на переосмислення майбутнього країни після перемоги, а також долучаться до дискусій щодо участі громадянського суспільства у відбудові нової України.

Реєстрація для участі у безоплатній онлайн-програмі «Країна взаємно красивих людей» відкрита до 29 серпня за посиланням. Кількість місць обмежена, тому організатори проведуть конкурсний відбір учасників.


ПІДТРИМАЙ ДИТИНУ: НАЛАГОДЖЕННЯ КОНТАКТУ З ПІДЛІТКАМИ 12-18 РОКІВ

У межах ініціативи першої леді Олени Зеленської зі створення Національної програми психічного здоров'я та психосоціальної підтримки, експерти каналу «Підтримай дитину» продовжують надавати рекомендації.

За посиланнями дізнавайтесь про:налагодження контакту з підлітками 12-18 років,
взаємодію з різними віковими групами дітей під час війни


ГРОМАДСЬКЕ ОБГОВОРЕННЯ:
ПРОЄКТ ПЛАНУ ВІДНОВЛЕННЯ УКРАЇНИ В ЧАСТИНІ ОСВІТИ І НАУКИ

МОН пропонує для громадського обговорення проєкт Плану відновлення України в частині освіти і науки. Надані пропозиції та зауваження будуть розглянуті під час доопрацювання проєкту Плану відновлення України.

Зауваження і пропозиції до проєкту Плану відновлення України просимо надсилати до 3 вересня на електронну адресу strat.directorat@gmail.com за формою або надавати шляхом заповнення гугл-форми.


УКРАЇНСЬКІ ВЧИТЕЛІ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ ВСТАНОВИЛИ РЕКОРД
З ПРОВЕДЕННЯ МАСОВИХ ОНЛАЙН-УРОКІВ

19 серпня відбулась церемонія вручення вчителям фізкультури відзнаки Національного реєстру рекордів України. До проєкту долучилися 125 вчителів з 21 області та провели 959 уроків для дітей з усієї України. До трансляцій доєднувалися школярі з Херсону, Мелітополя і навіть Криму та Макіївки.

Наразі це є абсолютний рекорд спільної роботи українських учителів, яку вирішила відзначити «Книга рекордів України». Диплом «Найбільша кількість вчителів, які провели масові онлайн-уроки фізичної культури» отримали: голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Мурат Шахін, співзасновник ГО «Джуніор» Олександр Педан, заступник Міністра освіти і науки з питань європейської інтеграції Олексій Шкуратов та спільнота вчителів фізкультури.


УКРАЇНСЬКІ УЧНІ ВИБОРОЛИ МЕДАЛІ
НА XV МІЖНАРОДНІЙ ОЛІМПІАДІ З АСТРОНОМІЇ ТА АСТРОФІЗИКИ

У Грузії завершилася XV Міжнародна олімпіада з астрономії та астрофізики. Змагання, на яких було представлено 39 країн світу, проходили з 14 до 22 серпня в місті Кутаїсі. Серед 209 олімпійців були учасники з України, які гідно представили нашу державу. Українські школярі вибороли одну срібну, три бронзові медалі та Почесну грамоту.





На сьогодні все! Дякуємо, що залишаєтесь із нами на зв’язку.

До наступного четверга!



З любов'ю
команда Міністерства освіти і науки України


Коментарі

Популярні публікації