Бабин Яр-символ вічної скорботи

 

   

29 вересня 2022 року виповнюється 81-а роковина однієї з найтрагічніших сторінок  в історії ХХ століття – початку масових розстрілів мирного населення, вчинених гітлерівцями в урочищі Бабин Яр під час окупації Києва у 1941-1943 роках. 

У Степовій філії Первозванівського ліцею шкільним бібліотекарем Гаркушою С.М. було був проведений урок-реквієм, присвячений пам’яті жертв Бабиного Яру. Світлана Михайлівна розповіла усім присутнім про трагедію Бабиного Яру, масові вбивства, знецінення людського життя вплинули на загальну атмосферу в українському суспільстві, позначилися на багатьох подіях історії України. Учні переглянули кадри документальних хронік  про Бабин Яр, фотографії окупованого нацистами Києва 1941 року та дізналися багато фактів про масові знищення єврейського населення, хвилиною мовчання вшанували пам’ять усіх загиблих.

     Після відкриття й осмислення жахів Голокосту світова спільнота пристала на позицію «ніколи знову», проте геноциди стаються дотепер. Сьогодні в Україні – війна. Рашисти навіть риторику запозичують у нацистів, заявляючи про «розв’язання українського питання», подібно до гітлерівського «розв’язання єврейського питання». Російський так званий «антифашизм» став головною загрозою для євреїв у сучасній Україні та сприяв нарузі над пам’яттю про Голокост: російські війська обстрілюють єврейські цвинтарі, синагоги, навіть Бабин Яр. Ми побачили жорстокі масові вбивства рашистами чоловіків, жінок, дітей, літніх людей, тварин; тортури – фізичні та моральні, зґвалтування. Навіть іноді мали місце намагання спалити тіла, щоб приховати вчинені злочини, як свого часу, відчуваючи наближення поразки, робили нацисти. Відомості зі звільнених Бучі, Ізюма, Маріуполя та інших українських міст і сіл жахають цивілізований світ.

  Мир, безпека й рівновага в Європі та світі можливі тільки після того, як Україна переможе у війні, а всіх злочинців буде належно покарано.

 

Коментарі

Популярні публікації