Це моя Україна!

У рамках дитячої акції "Літо - 2023: наближаємо Перемогу" ще п'ятого червня дев'ятикласники Степової філії Первозванівського ліцею вирушили у фольклорну експедицію "Це моя Україна!".

Здавалося б, таке невеличке село Степове, а така багата фольклорна скарбничка! Знають степівчани і прислів'я, й казки. Розповідають легенди. Про пісню годі вже й говорити, адже вона - душа народу. Ніна Іванівна Калмикова, техпрацівниця філії, переконала нас у тому, що без пісні не обійтися. Навіть у скрутну хвилину вона допомагає, об'єднує у боротьбі проти ворога. До розмови приєдналась Яценко Світлана Володимирівна, робітниця філії: "Ми з донечкою Інною провели дослідження щодо популяризації народної пісні. І знаєте, що виявили? Найбільше співають у нас родинно-побутові пісні і пісні про Україну". Учні дев'ятого класу поділились і своїми результатами спостережень.
Звичаї і традиції пращурів продовжують жити. Вишивка - головний атрибут, оберіг. Молодь, діти вишивають. Рушник вишитий є в кожній домівці. А з глиняного посуду їжа найбільше смакує!
Завітали ми й до старости села Людмили Олександрівни Григор. Як же натхненно розповідала вона про людей Степового! Закликала зберігати те, що лишили нам бабусі й дідусі. А про весільний рушник скільки було сказано! Марина Вікторівна Горностаєва, сільський бібліотекар, теж не була байдужою до експедиції. Поділилася своїми думками. Пісень співала, власні вишиті роботи демонструвала. "Які ж майстровиті наші односельці", - в один голос сказали здобувачі освіти.
Допоки житимуть звичаї, традиції, звучатиме народне пісня, допоки й житиме український народ! Перемога неодмінно прийде! Все буде Україна!
                                                                                                                                Автор допису Іщенко В.В.

Коментарі

Популярні публікації