23 квітня - Всесвітній день книги і авторського права

 


Хто полюбить книгу, той далеко піде у своєму розвитку. Книга рятує душу від здерев’яніння.

                                                                                                 Т. Г. Шевченко
Щиро вітаємо всіх шанувальників книги, усіх тих, хто шанує й розвиває друковане слово, із Всесвітнім днем книги і авторського права! 

Книга — це не тільки джерело знань. Це простий доступ до головних людських цінностей, духовних принципів та творчих досягнень всього людства.

У 1995 році на паризькій конференції ЮНЕСКО було прийнято рішення про встановлення даного свята. Його головна мета — викликати у молодого покоління повагу до літератури, закликати людей до читання книг, які є невід'ємною частиною духовної спадщини кожної епохи.

Книга — це не тільки джерело знань. Це простий доступ до головних людських цінностей, духовних принципів та творчих досягнень всього людства. Тільки любов до книги допоможе людям передати свій життєвий та історичний досвід наступним поколінням. День книг і авторського права можна назвати одним з інструментів культурного збагачення людства.

ЮНЕСКО обрала цю дату з огляду на її символічність для світової літератури. Причиною вибору саме цієї дати послужило те, що багато відомих письменників народились або померли 23 квітня. Наприклад, М. Сервантес, В. Шекспір, Л. Вега, М. Дрюон, М. Валеджо … Сьогодні Всесвітній день книги святкують у 190 країнах світу.

Символічно день 23 квітня також був обраний завдяки традиції святкування Дня книги у Каталонії, де у День Святого Георга дарували троянду за кожну куплену книжку. Цього дня також прийнято було дарувати книгу близьким людям, тим, кого любиш. Так здобувачі освіти 6 класу Степової філії разом із класним керівником Фоменко О.Г. подарували шкільній бібліотеці цікаві книги про Україну: "Рекорди і досягнення України"; "Як утворилася Україна", "Енциклопедія України". Велика подяка батькам Владислава Піддубняка, Софії Григор'євої, Ксенії Таран та Бержатого Дмитра, які приєдналися до акції. На годині спілкування "Що я знаю про книги" учні працювали у групах, пригадували, які існують книги, стилі,жанри. Визначили джерела для отримання інформації та роль книги в житті кожної людини. Працювала майстерня "Швидка допомога для книги". Учні  склали і подарували бібліотеці об'ємну модель мавзолею-мечеті Тадж-Махал, що розташований в Індії та є культурною, архітектурною та історичною пам'яткою світу. Обговорили умови створення пункту Буккросингу у школі.

Автор допису Фоменко О.Г.

Коментарі

Популярні публікації