нова добірка можливостей і ресурсів для педагогів, учнів та батьків від МОН

ВСТУПНА КАМПАНІЯ 2022
Під час спеціального онлайн-брифінгу в МОН пояснили деталі вступної кампанії в умовах війни та подолання її наслідків.
Зокрема, цьогоріч замість повноцінного ЗНО буде проведено Національний мультипредметний тест. НМТ відбудеться у формі комп’ютерного онлайн-тестування з трьох предметів (українська мова, математика, історія України). Для різних спеціальностей будуть встановлені різні вагові коефіцієнти оцінок.
Для вступу на бакалаврат потрібні будуть результати тесту + мотиваційний лист + заява. Подання документів і підтвердження місця навчання буде здійснюватися через інтернет. Для вступу в коледж і ЗВО для деяких спеціальностей буде проведено творчий конкурс.
Більше деталей – ось тут.
ВСТУП-2022: РОЗ’ЯСНЕННЯ ПРО НМТ З УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ
УЦОЯО підготував роз’яснення про зміст, структуру й оцінювання блоку національного мультипредметного тестування з української мови.
Зміст завдань блоку НМТ з української мови буде відповідати чинній програмі ЗНО з української мови. Усього в блоці з української мови буде 20 завдань, з-поміж яких – 15 завдань із вибором однієї правильної відповіді та 5 завдань на встановлення відповідності. У блоці НМТ з української мови не буде завдань, які передбачають письмову розгорнуту чи коротку відповідь, а також завдань з української літератури.
Докладніше – ось тут.
Упродовж наступних тижнів будуть роз'яснення про блоки з математики та історії України, а вже наприкінці квітня можна буде ознайомитися з демонстраційним варіантом НМТ.
ПОВЕРНЕННЯ КОШТІВ ЗА ПРОБНЕ ЗНО
Всі, хто зареєструвався на пробне ЗНО, до кінця року зможуть повернути кошти за нього. Наразі Український центр оцінювання якості освіти розробляє відповідний механізм, про деталі невдовзі буде повідомлено на сайті УЦОЯО.
РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ЗАВЕРШЕННЯ 2021/2022 НАВЧАЛЬНОГО РОКУ
Затверджено Методичні рекомендації щодо окремих питань завершення 2021/2022 навчального року, розроблені МОН разом із керівниками департаментів освіти і науки обласних військових адміністрацій.
Зокрема, у межах автономії закладам загальної середньої освіти рекомендовано:
самостійно визначити день завершення освітнього процесу в 2021/2022 навчальному році;
забезпечити виконання освітніх та навчальних програм, навчального плану через ущільнення навчального матеріалу, організацію самостійної навчальної діяльності учнів, додаткові консультації з використанням технологій дистанційного навчання.
Оцінювання, зокрема підсумкове, результатів навчання здобувачів освіти може здійснюватись у разі потреби з використанням технологій дистанційного навчання, а складання ДПА цього року скасовано.
Крім того, керівникам закладів та вчителів варто звернути особливу увагу на необхідність психологічної підтримки дітей. Для цього розроблено відповідні матеріали, а також працює Телеграм-канал «Підтримай дитину».
Більше інформації – за посиланням.
ЗМІНЕНО ТЕРМІНИ РЕЄСТРАЦІЇ
ДЛЯ ПРОХОДЖЕННЯ СЕРТИФІКАЦІЇ ПЕДАГОГІВ
Ухвалено рішення щодо зміни термінів реєстрації для проходження сертифікації педагогічних працівників.
Так, упродовж 1-15 серпня 2022 року триватиме реєстрація для проходження сертифікації, яка проводитиметься у 2 етапи:
основний етап (1-8 серпня) – у межах граничної кількості для кожного регіону;
додатковий етап (9-15 серпня) – у межах загальної граничної кількості (2500 вчителів).
Реєстрацію вчителів початкових класів для проходження сертифікації у 2022 році буде припинено достроково, якщо 2500 осіб сформують бланки реєстраційних карток-заяв. Учителі беруть участь у сертифікації виключно на добровільних засадах і можуть відмовитися від участі на будь-якому етапі.
ДРУГИЙ ТУР КОНКУРСУ «УЧИТЕЛЬ РОКУ – 2022» ПЕРЕНЕСЕНО
Строк проведення другого туру всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2022» перенесено на 3 місяці після завершення воєнного стану в Україні. Цьогоріч у конкурсі беруть участь викладачі біології, інформатики, мистецтва та основ правознавства.
ЗАПУЩЕНО СТВОРЕННЯ ОНЛАЙН-АКАДЕМІЇ ДЛЯ ПЕРЕМІЩЕНИХ ШКОЛЯРІВ
Міжнародна акредитована американська школа Citizen High School в партнерстві з Посольством України в США та МОН запускає створення Української онлайн-академії для тимчасово переміщених школярів, яка дозволить продовжити навчання безоплатно.
Така платформа стане у пригоді учням, які не мають можливості продовжити навчання іноземною мовою, адже онлайн-академія розробляє курси з україномовним перекладом. Це дозволить здобувачам освіти швидко повернутися до навчання в Україні після перемоги.
Головною метою академії є забезпечення неперервної освіти школярів, які тимчасово переміщені в регіони України чи за її межі. Цільова аудиторія – учні 9-11 класів. Доступ до реєстрації – за посиланням.
КОРИСНІ МОЖЛИВОСТІ ТА МАТЕРІАЛИ
Дистанційна школа «Оптіма» продовжує приймати заявки на безоплатне навчання. Щоб долучитися до навчання, потрібно перейти на сайт школи optima.school та подати заявку за посиланням. Також можна звернутися до контакт-центру школи за телефонами: +380 67 333 91 87; +380 99 333 91 87.
Розроблено рекомендації щодо організації навчального процесу для дітей з порушеннями зору, слуху та інтелектуального розвитку.
МОН спільно з проєктом ПРОшкола створює інтерактивні групи психологічної допомоги для українських учителів. Групи будуть проводити кваліфіковані спеціалісти-психологи раз на тиждень у ZOOM. Щоб потрапити до групи, необхідно доєднатися до Телеграм-каналу.
Команда UNICEF Ukraine разом зі Світланою Ройз підготувала правила підтримки дітей під час евакуації. Як пояснити, що таке евакуація та для чого родині лишати дім, як підтримати дитину, яка відчуває розпач і смуток, про що важливо сказати дитині та як відповісти на її запитання, що варто сказати дитині у новому місці – поради, як відповідати на ці та інші питання, – за посиланням.
Створено онлайн-школу з вивчення української мови «Абітурієнт – 2022». Заняття проводить команда досвідчених учителів, які готові надати навчальну та психологічну підтримку випускникам і учням. Школа функціонує в дистанційному режимі тричі на тиждень. Зареєструватися можна за посиланням.
Доповнюємо перелік корисних ресурсів для дорослих і дітей щодо психологічної підтримки, навчання та інформування. Наразі додаємо до наявного переліку платформи для вдосконалення навичок і саморозвитку кожного. У цьому матеріалі докладно читайте про особливості та можливості ресурсів Coursera, Khan Academy, Udemy, Future Learn, Stanford Open Edx та інших.
Фахівці Телеграм-каналу «Підтримай дитину» продовжують створювати прості рекомендації, які допоможуть підтримати дітей у складні часи, а також поради для вчителів. На каналі щодня публікуються аудіоказки, ігри, завдання та інші корисні матеріали. Канал має й Instagram-сторінку, а відео від вчителів доступні на Youtube-каналі.
З нагоди Міжнародного дня спорту відбувся семінар-нарада для керівників ЗЗСО та вчителів фізичної культури. З відеозаписом вебінару можна ознайомитися за посиланням.
У Львові відкрили Музей науки та інновацій. У музеї представлено 36 інтерактивних експонатів. До кінця воєнних дій відвідування музею безкоштовне, що є чудовою можливістю відволікти дітей та залучити їх до вивчення науки у нестандартний та цікавий спосіб.
На сьогодні все! Дякуємо, що залишаєтесь із нами на зв’язку.


Коментарі

Популярні публікації