Важливе від МОН за січень 2022 року

Колеги, вітаємо! Сьогодні в листі нашої регулярної розсилки читайте про рекомендації щодо дій у разі надзвичайної ситуації, відбір на навчання в Єврошколі-2022, пілотний проєкт із оновлення інформатики в школах та про інші важливі новини. Розпочинаємо! 
          РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ДІЙ У РАЗІ НАДЗВИЧАЙНОЇ СИТУАЦІЇ На сайті МОН оприлюднено рекомендації щодо дій у разі загрози або виникнення надзвичайної ситуації. Так, на відповідній сторінці у розділі «Цивільний захист та безпека життєдіяльності» оприлюднено наступні матеріали: «Абетка безпеки» мапа з адресними місцями укриттів у підземному просторі Києва рекомендований вміст тривожної валізи брошура «У разі надзвичайної ситуації або війни» посібник «Супергерої безпеки», створений психологинею Світланою Ройз ВСТУП-2022:
ПРЕДМЕТИ ЗНО, РЕЗУЛЬТАТИ З ЯКИХ НЕОБХІДНІ ДЛЯ ВСТУПУ ДО ВИШІВ Майбутнім вступникам, окрім підготовки до ЗНО, важливо обрати оптимальний перелік предметів для того, щоб мати широкі можливості для вступу до закладів вищої освіти. Конкурсні предмети, результати з яких потрібні для вступу на ту чи іншу спеціальність, наведено у Додатку 4 до Умов прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2022 році. Так, першим предметом для кожної зі спеціальностей є українська мова і література або українська мова. Успішно склавши ЗНО з української мови і літератури, учасники зможуть вступати на будь-яку спеціальність, оскільки додатково отримають і результат ЗНО з української мови. Однак результат ЗНО з української мови не можна буде використати замість результату з української мови і літератури. Для осіб, що вступатимуть на бакалавра, другий і третій конкурсні предмети різняться залежно від спеціальності. Із Умовами прийому на навчання у 2022 році та Додатком 4 до них можна ознайомитись за цим посиланням. Детальну інформацію щодо складання ЗНО оприлюднено на сайті Українського центру оцінювання якості освіти в розділі «Підготовка. ЗНО-2022».
      РОЗПОЧАТО ВІДБІР НА НАВЧАННЯ В ЄВРОШКОЛІ-2022 Представництво ЄС в Україні розпочинає відбір учасників онлайн-школи EU Study Days, яка відбудеться у березні-травні 2022 року. Вперше учасниками Єврошколи-2022 можуть стати учні 9-11 класів, а також студенти та випускники закладів вищої освіти. Для участі у конкурсі потрібно до 18:00 7 березня заповнити заявку. Відбір відбуватиметься у два етапи – розгляд анкет і онлайн-тестування. Переможці будуть повідомлені організаторами особисто електронною поштою не пізніше 15 березня. Найкращі 20 учасників, які повністю виконали програму навчання за онлайн-модулями, будуть запрошені на літню або зимову школу, яка відбудеться в одному із закладів вищої освіти України. Більше інформації про відбір – на сайті Представництва ЄС в Україні. 
     ПІЛОТНИЙ ПРОЄКТ ІЗ ОНОВЛЕННЯ ІНФОРМАТИКИ В ШКОЛАХ 1 вересня 2022 року розпочнеться пілотування проєкту оновлення змісту, освітніх ресурсів і підходів до навчання інформатики в школах. Пілотування відбуватиметься у 50 закладах загальної середньої освіти. А з 1 вересня 2023 року оновлений зміст предмета «Інформатика» буде реалізовуватися на загальнодержавному рівні. Проєктом передбачено залучення найкращих українських та європейських експертів, а також представників ІТ-кластерів та ІТ-асоціацій України, які вже готові надати зі свого боку технологічну експертизу для ефективного впровадження новітніх цифрових технологій у викладання, навчання та оцінювання учнів, а також створення нового контенту для предмета «Інформатика» у 1-11 класах. Оновлення змісту та освітніх ресурсів з інформатики є частиною великої реформи IT-освіти України. Проєкт ініційовано Мінцифрою, реалізується проєктом EU4DigitalUA спільно з МОН. Докладніше – за посиланням. Відеозапис трансляції події можна подивитися на YouTube-сторінці Мінцифри. 
         УРОЧИСТЕ НАГОРОДЖЕННЯ ПЕРЕМОЖЦІВ КОНКУРСУ «УЧИТЕЛЬ РОКУ» Задля популяризації досягнень освітян, підвищення соціального статусу вчителів Уряд передбачив проведення урочистих заходів з нагородження переможців та лауреатів всеукраїнського конкурсу «Учитель року». Наразі нагородження переможців конкурсу «Учитель року» відбувається у робочому порядку. Передбачається виділення фінансування на урочисті заходи, проведення яких дозволить популяризувати досягнення вчителів серед громадськості та привернути увагу суспільства до важливості освіти та ролі вчителів. 
       ДИСТАНЦІЙНА УЧАСТЬ ШКОЛЯРІВ У МІЖНАРОДНИХ ОЛІМПІАДАХ Уряд вніс зміни до Порядку використання бюджетних коштів, передбачених для проведення всеукраїнських та міжнародних учнівських олімпіад, що створило умови для дистанційної участі школярів у міжнародних олімпіадах. Зміни передбачають можливість придбання витратних матеріалів для забезпечення виконання завдань експериментальних (практичних) турів міжнародних олімпіад за умови проведення їх у дистанційній формі.
         УЧНІВСЬКИЙ ЧЕМПІОНАТ СВІТУ З ФУТБОЛУ ТА ЗИМОВА ГІМНАЗІАДА 3-10 липня 2023 року у Львові на базі Академії футболу відбудеться чемпіонат світу з футболу серед учнів. У змаганнях візьмуть участь 48 команд із різних країн світу, загальна кількість гравців – 1200 школярів (хлопці та дівчата). Для проведення Всесвітньої зимової Гімназіади з 27 лютого по 5 березня 2023 року обрано спортивні бази в Івано-Франківській області у с. Поляниця (ТК «Буковель»), смт Ворохта, містах Калуш та Івано-Франківськ. Очікується, що за нагороди позмагаються 2000 учнів ЗЗСО з 50 країн світу. На сьогодні все! Дякуємо, що залишаєтесь із нами на зв’язку. 
З любов'ю команда Міністерства освіти і науки України

Коментарі

Популярні публікації