Розсилка від МОН у листопаді 2021 року

 ЗАРПЛАТИ ОСВІТЯН ЗЗСО ЗБІЛЬШИЛИСЬ ЩЕ НА 8,4%

З 1 грудня 2021 року заробітну плату освітян у школах підвищено на 8,4%. Це передбачено Державним бюджетом на 2021 рік.

Це вже друге підвищення зарплати працівників шкіл за 2021 рік. З 1 січня 2021 року зарплати зросли на 20%.

 

«НОУТБУК КОЖНОМУ ВЧИТЕЛЮ»: 11 ОБЛАСТЕЙ ВЖЕ ОТРИМАЛИ КОМП’ЮТЕРИ

В межах національного проєкту «Ноутбук кожному вчителю» від МОН та Мінцифри до ОДА та шкіл в 11 областях вже доставлено 20 тисяч комп’ютерів. Усі ноутбуки сучасні, з камерою, потужним процесором та можливістю під’єднання до інтернету.

Наразі ноутбуки вже отримали Волинська, Дніпропетровська, Житомирська, Закарпатська, Запорізька, Київська, Кіровоградська, Полтавська, Харківська, Чернівецька, Чернігівська області.

Завдяки державній субвенції цьогоріч мають закупити 60 тис. ноутбуків і забезпечити технікою вчителів у 24 областях та Києві. З держбюджету на це виділено 980 млн грн.

 

У ДЕРЖБЮДЖЕТІ-2022 НА РОЗВИТОК ОСВІТИ ПЕРЕДБАЧЕНО 153,7 МЛРД ГРН

У Державному бюджеті на 2022 рік Міністерству освіти і науки передбачено видатки обсягом 153,7 млрд грн, що на 14,4 млрд грн більше, ніж у 2021 році. 

Загалом на субвенції для розвитку освіти передбачено 112,9 млрд грн (103,7 млрд грн у 2021-му). Ці кошти розподілено зокрема на освітню субвенцію (108 млрд грн), субвенції на розвиток НУШ (1,57 млрд грн) та на реалізацію програми «Спроможна школа для кращих результатів» (1 млрд грн).

Державні видатки МОН на 2022 рік становлять 40,9 млрд грн, що на 5,4 млрд грн більше за минулорічний показник. Докладніше – за посиланням

 

ВАКЦИНАЦІЯ ВІД COVID-19:
86,9% ПРАЦІВНИКІВ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ ПРОЙШЛИ ПОВНИЙ ЦИКЛ ЩЕПЛЕННЯ

Станом на кінець листопада повний цикл щеплень пройшли 567 194 (86,9%) працівників закладів освіти, ще 9,6% очікують на другу дозу двофазної вакцини. Лідери повного циклу щеплень від COVID-19 серед регіонів – Сумська, Луганська, Черкаська, Дніпропетровська, Донецька області.

У Києві за останні два дні рівень щеплення працівників шкіл двома дозами вакцини зріс до 88,1%. У «червоній» зоні 1014 шкіл залишаються на дистанційному навчанні через відсутність 100% вакцинації освітян.

 

УХВАЛЕНО ПОСТАНОВУ ПРО ПРИСУДЖЕННЯ ЩОРІЧНОЇ ПРЕМІЇ ВЕРХОВНОЇ РАДИ НАЙКРАЩИМ УЧАСНИКАМ ЗНО

Парламент ухвалив постанову про присудження щорічної Премії Верховної Ради України найкращим учасникам зовнішнього незалежного оцінювання. Ухвалений документ розроблено на виконання постанови ВР про дану премію, згідно з якою найкращим учасникам ЗНО присуджуються 30 Премій Верховної Ради у розмірі 100 тис. грн кожна.

Відповідно до положення про премію, список претендентів на присудження премії формується Українським центром оцінювання якості освіти на підставі рейтингу осіб, які у поточному році завершили здобуття повної загальної середньої освіти, виконали сертифікаційні роботи ЗНО з чотирьох і більше навчальних предметів, отримали загальну суму балів за шкалою 100-200 не менше 790 балів, зокрема 200 балів за щонайменше один із цих навчальних предметів, та зараховані у поточному році до закладу вищої освіти в Україні.

 

РЕФОРМА НУШ – СТАРТОВИЙ МАЙДАНЧИК УСПІХІВ КОЖНОЇ ОСОБИСТОСТІ
ТА ЗМІН НА КРАЩЕ В КРАЇНІ

Реформа «Нова українська школа», разом із дошкіллям, є стартовим майданчиком подальших успіхів кожної особистості та стартом змін на краще в країні. Водночас реформа потребує корективів та виправлення недоліків. Про це заявив Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет під час Національного освітнього форуму «Нова українська школа 2021: синергія, інтеграція, менеджмент», який відбувся 30 листопада.

В межах підготовки форуму було проаналізовано ситуацію із реалізацією впровадження НУШ з метою розуміння настроїв суспільства. Зокрема, було вивчено результати опитувань, учасниками яких були учні та їхні батьки, вчителі та керівники закладів освіти. Так, за даними дослідження одного з інститутів Національної академії педагогічних наук України, понад 67% громадян підтримують ідею необхідності реформування національної освіти. Водночас 56% не ознайомлені із суттю нововведень Нової української школи.

Під час форуму учасники обговорили, зокрема, стратегію з реалізації інноваційних змін НУШ, створення безпечного освітнього середовища у школі, мережу STEM-центрів як сервісну модель реформи НУШ. Крім того, під час заходу було представлено Національну школу резерву управлінських кадрів, яка покликана сприяти ефективності підготовки кадрів для системи освіти.

Докладніше про форум читайте тут

 

МІЖНАРОДНА СПІВПРАЦЯ З LEGO FOUNDATION ТА КОРОЛІВСТВОМ ІСПАНІЇ

Підписано новий Меморандум про взаєморозуміння між МОН та The LEGO Foundation щодо співпраці у сфері освіти та науки. МОН співпрацює з Тhe LEGO Foundation з 2010 року. У межах співпраці імплементуються чотири проєкти:

  • проєкт «Сприяння освіті» в дошкіллі;
  • проєкт підтримки Нової української школи;
  • проєкт впровадження модулів і спецкурсів із діяльнісних методів навчання в освітні програми закладів вищої освіти та закладів післядипломної педагогічної освіти;
  • проєкт із підтримки наукових і моніторингових досліджень в Україні, зокрема залучення міжнародних наукових інституцій.

The LEGO Foundation за підтримки МОН до кінця 2023 року продовжить реалізацію моніторингового дослідження «Ефективність впровадження “Навчання через гру” в освітньому процесі Нової української школи» у співпраці з Австралійською радою освітніх досліджень і Українською асоціацією дослідників освіти. Під час дослідження здійснюватиметься моніторинг рівня сформованості читацької та соціально-емоційної компетентностей. 

The LEGO Foundation продовжить імплементацію модулів і спецкурсів з ігрового та діяльнісного підходів у програми підготовки педагогів у ЗВО, а також у закладах післядипломної педагогічної освіти.

Крім того, Міністр Сергій Шкарлет і Посол Королівства Іспанії в Україні Сильвія Хосефіна Кортес Мартін підписали Декларацію про наміри щодо співробітництва у сфері загальної середньої освіти.

Домовленість передбачає сприяння підписанню повноцінної Угоди про співпрацю між державами, визнання важливості збереження в Україні закладів освіти з вивченням іспанської мови, а також підтримку шкіл, у яких викладають іспанську мову. Посольство Королівства Іспанія безкоштовно надаватиме дидактичні та допоміжні матеріали учням таких закладів освіти.

 

ЗАВТРА – ПРЕЗЕНТАЦІЯ НОВОСТВОРЕНОЇ ШКОЛИ СУПЕРГЕРОЇВ

3 грудня під час спеціальної пресконференції відбудеться презентація новоствореної державної установи «Школа супергероїв».

Заснована Кабінетом Міністрів «Школа супергероїв» з 1 січня 2022 року буде організовувати та забезпечувати надання освітніх послуг у сфері дошкільної та повної загальної середньої освіти особам, які перебувають на стаціонарному лікуванні або яким надається реабілітаційна допомога в закладах охорони здоров’я.

Долучайтесь до перегляду трансляції заходу на сторінках МОН у Facebook та YouTube. Початок: 13:00.

Коментарі

Популярні публікації