Творити добро – значить бути щасливим!

 


Щороку 3 грудня українське суспільство разом з усією світовою спільнотою відзначає Міжнародний день інвалідів, який проголошено Генеральною Асамблеєю ООН у 1992 році. Відзначення Міжнародного дня інвалідів – справедлива шана суспільства та нагадування всім про обов’язок перед людьми з обмеженими фізичними можливостями, що потребують захисту та підтримки. Люди з особливими потребами – це не просто категорія людей, це окремі життя, окремі трагедії, окремі людські надії. Проведення заходів до Міжнародного дня інвалідів спрямовано на привернення уваги до проблем інвалідів, захист їх гідності, прав та благополуччя.

Звичайно, цей день не можна називати святковим, проте він підкреслює необхідність дарувати інвалідам радість та увагу.

Кожного року в Степовій філії КЗ «Первозванівське НВО» проводяться заходи,  присвячені Дню інвалідів. Педагог-організатор разом із членами  учнівського самоврядування оформили інформаційний стенд «Дивіться на нас як на рівних». Члени учнівського самоврядування не залишили поза увагою  ученицю 9 класу, дитину з особливими освітніми   потребами, Іщенко Анастасію та подарували вітальну листівку і Квітку доброти, яку зробили власноруч.

Класними керівниками були проведені виховні години «В колі людської турботи», бесіди « Я такий, як усі, бо я – людина», хвилинка милосердя «У світі бракує на всіх доброти», «Вони серед нас!».

Педагог-організатор Лиходід Л.І. провела  виховний захід «Творити добро – значить бути щасливим». Метою заходу було привернення  уваги до проблем людей з особливими потребами. Лілія Іванівна  ознайомила  дітей із комплексом законів, які прийняті нашою державою і регулюють всі аспекти життя людей з інвалідністю, розповіла про інвалідність як соціальне явище, про соціальний захист, рівні права, толерантність до таких людей.

    Щоб зрозуміти, як відчувають себе люди, позбавлені можливості бачити, чути, вільно рухатися, діти брали участь в іграх «Серце друга», «Повна тиша», «Квітка допомоги». Також складали пам’ятку «Як поводитись, коли поруч із тобою живе людина з інвалідністю», обговорювали приклади допомоги їм.  Дізналися про відомих людей, які мали вади розвитку з дитинства чи отримали їх протягом життя.

     Наприкінці заходу учні зробили висновок, що толерантність кожного з них, милосердя та увага допоможуть спростити життя людей з обмеженими  можливостями.

Вони серед нас! Вони такі ж, як і ми. Радіють життю, мріють! Не скаржаться на долю. І як Леся Українка «щоб не плакать, сміються…»

Коментарі

Популярні публікації